Меню

Вітаємо Вас, любі друзі !

Двері Корецької районної бібліотеки для дітей відкриті для всіх - для дітей будь-якого віку та їхніх батьків, для вчителів і вихователів, колег - бібліотекарів.

Разом з нами ви помандруєте книжковим світом і здобудете багато знань. З нами ви проведете свій час цікаво і змістовно.

пʼятницю, 15 червня 2018 р.


Творці слов'янської писемності




Гімн святим Кирилу і Мефодію, просвітителям слов'ян
Слава вам, брати, слов'ян просвітителі,
Церкви Слов'янської святі батьки!
Слава вам, правда Христової учителі,
Слава вам, грамоти нашої творці!
Будьте ж слов'янству ланкою єднання,
Брати святі: Мефодій, Кирило!
Так осяє його дух примирення
Вашою молитвою перед
Господом сил!
    Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Щорічно 24 травня в усіх слов’янських країнах відзначають День слов'янської писемності та культури, урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності. Невипадково цей день припадає на церковне свято - день рівноапостольних Кирила та Мефодія. Адже саме цим реальним історичним постатям ми завдячуємо слов'янською абеткою, якою сьогодні послуговується Україна та мільйони людей поза її межами.
З історії свята
   Слов’янську писемність було створено в IX ст., близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.
   Кирило створив слов’янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. Згодом було створено дві абетки – глаголиця і кирилиця.
     Одночасно зі створенням абетки було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов'янську Євангелія та Псалтиря. Кирило та Мефодій переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов'янську літературну мову і книжкову справу. У середньовічній Європі слов'янська мова стала третьою мовою після грецької та латинської, за допомогою якої поширювалося слово Боже.
   Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.
    В Україні День слов’янської писемності та культури встановлено відповідно до Указу Президента України від 17 вересня 2004 р. і відзначається щорічно 24 травня.
  Про історію слов'янської писемності та внесок у її створення та розвиток великих просвітителів Кирила та Мефодія читачі Корецької районної  бібліотеки для дітей  дізналися з експрес - інформації
"Творці слов'янської абетки».

Немає коментарів:

Дописати коментар