Меню

Вітаємо Вас, любі друзі !

Двері Корецької районної бібліотеки для дітей відкриті для всіх - для дітей будь-якого віку та їхніх батьків, для вчителів і вихователів, колег - бібліотекарів.

Разом з нами ви помандруєте книжковим світом і здобудете багато знань. З нами ви проведете свій час цікаво і змістовно.

середу, 16 березня 2016 р.

  21 лютого по всьому світу відзначається День рідної мови. Започаткований у 1999 році на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, він спрямований на підтримку мовного та культурного розмаїття. Відзначається щорічно  починаючи з 2000 року.
   Українською мовою мовлять, регочуть, розмовляють, говорять, балакають, оповідають, кажуть, гомонять, моралізують, лепечуть, белькотять, бовкають, гаркають, гиркають оточуючі нас люди… У якій мові є ще така багата емоційно-психологічна лексика, яка дозволяє описати дію і статус, стан і вік людини, її оточення  та ще багато інших ознак одним лише словом ? Тільки в нашій Рідній мові !
   Про мелодійну і красиву рідну мову розповіла бібліотекар середнього відділу Корецької районної бібліотеки для дітей Тамара Віталіївна учням 5 – го класу НВК «Школа-ліцей». Під час проведення літературної години «У мові є і серце, і вуста, і є ім`я красиве – Україна» читачі дізналися про історію виникнення свята та роль слова в житті людини. Також школяри почули «Мовні перлинки» (прислів’я, приказки, загадки) та « Мовні спотиканочки» (скоромовки). Пізнавальними для дітей стали цікавинки «Чи знаєте ви, що..» та вікторина «Сторінками історії».
  Під час заходу дітям демонстрували відеоролики «21 лютого – Міжнародний день рідної мови» та « Живи, українська мово, мова колискова». В бібліотеці влаштовано розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Пісенна, ніжна і дзвінка мова Тараса, Лесі і Франка».
   А також до  145-річчя з дня народження    Лесі Українки, яка втілила в своїй творчості  кращі почуття свого народу – його гідність, його мужність,  його непохитність у боротьбі за свободу  й правду, його горду силу було надано експрес-інформацію «ЇЇ слово знає цілий світ». Адже, 25 лютого 1871 року у містечку Звягель на Волині народилася видатна поетеса, великий патріот і просто красива жінка, якій судилося прожити надто важке і коротке, а проте таке – яскраве і наповнене подіями життя.
   Цей захід розширив кругозір усіх учасників. Він відкрив багатогранний світ рідної мови.
  Давайте всі разом будемо утверджувати державний статус української мови і підносити її престиж.


Немає коментарів:

Дописати коментар