Меню

Вітаємо Вас, любі друзі !

Двері Корецької районної бібліотеки для дітей відкриті для всіх - для дітей будь-якого віку та їхніх батьків, для вчителів і вихователів, колег - бібліотекарів.

Разом з нами ви помандруєте книжковим світом і здобудете багато знань. З нами ви проведете свій час цікаво і змістовно.

середу, 9 вересня 2015 р.

Історія Корецької районної бібліотеки для дітей


         Корецька  районна бібліотека  була створена 6 серпня 1948 року. 6 серпня 1948 року по районному  відділу культури було видано наказ №2 про призначення завідуючою Районною  бібліотекою для дітей  Осінську Вікторію Станіславівну.
         Перше приміщення  бібліотеки знаходилось по вул. Ворошилова, де  разом  розміщувались і районний Будинок культури, масова бібліотека та відділ культури. Згодом дитяча бібліотека перемістилась у старе пристосоване приміщення по вул.. Леніна, 84 (нині Київська).
          З 1948 по 1958 рік очолювала бібліотеку Осінська В.С., з 1950 по 1953 рік Бабюк Віктор Павлович, з 1953 року по 1966 рік Кречмаровська Тетяна Василівна, з 1966 по 1994 рік Редька Надія Максимівна.
         В 1959 році міська дитяча бібліотека об’єдналась з районною бібліотекою для дітей.
         в цьому році в районній дитячій бібліотеці працювало уже 5 працівників.
завідуючою абонементом бібліотеки 5-8 класівпрацювалаМакарук Поліна Євдокимівна, зав. читальним залом 1-4 класів Фалко Зіна Михайлівна, бібліотекарем середнього та старшого шкільного віку Радківська Ганна Степанівна, бібліотекарем  молодшого шкільного віку Ничипорук Ольга Василівна.
         В цьому році бібліотека обслуговувала 2746 читачів, книговидача становила 73002, а бібліотечний фонд нараховував 25632 примірників книг.
Працівники бібліотеки не тільки надавали методичну і практичну допомогу сільським і шкільним бібліотекарям, клубам, а несли відповідальність за всю культурно-освітню роботу в селах. Так у наказі від 16 вересня 1959 року сказано, щоб зав. бібліотекою Кречмаровська Т.В. несе відповідальність за всю культурно-освітню роботу в колгоспі «Зоря» куди входить 9 населених пунктів, зав. абонементом Макарчук П.Є. в колгоспі «Світанок» та ім. та ім. Ватутіна куди входить 6 населених пунктів, зав. читальним залом Фалко З.М. в колгоспі «Дружба» та «Шевченко» куди входять 6 населених пунктів, бібліотекаря середнього і старшого шкільного віку Радківська Г.С. відповідала за культурно-освітню роботу в колгоспах ім. Леніна та «Ленінський шлях» куди входило також 6 населених пунктів.
         Після об’єднання двох бібліотек працювати у старому пристосованому приміщенні стає важко. Завідуюча бібліотекою Кречмаровська Тетяна Василівна прикладає багато сил та уміння для того, щоб розширити приміщення бібліотеки. У рішенні виконкому  міської Ради депутатів Корецького району від 17.03.1959 р. №17 було відмічено, що для розширення районної дитячої бібліотеки передати кімнати суміжні з читальним залом і які ніким не використовуються. Всі працівники бібліотеки доклали багато зусиль у проведенні капітального ремонту, неодноразово відвідують виробничий комбінат м. Рівне для придбання меблів та бібліотечного обладнання. в цьому році працівники районної бібліотеки включились  в змагання на звання «Бібліотека відмінної роботи». Це почесне звання присвоєно бібліотеці в 1960 році. Бібліотека на той час обслуговувала уже 2904 читачів та мала 88155 книговидач, а фонд нараховував 26827 книжкових одиниць. До послуг читачів відкритий доступ до книжкових фондів. Тут юні читачі учні 3-4 кл., 5-6 кл., 7-8 кл. можуть знайти багато пізнавальних книг з питань техніки, мистецтва, кращі твори класичної і сучасної літератури.
         Працівники бібліотеки велику увагу приділяють індивідуальному керівництву читанням юних читачів. Тут систематично проводяться індивідуальні і групові бесіди з дітьми, ведеться робота з окремими групами читачів, більш як 70 дітей ведуть щоденники читання, пишуть відгуки на прочитані книги. В практику роботи бібліотеки міцно ввійшло проведення індивідуальних та групових аналізів читання.
         Діти після закінчення 4-х класів урочисто переводяться на середній відділ обслуговування.
          В 1961 році бібліотека обслуговувала найбільше число юних читачів з часу створення бібліотеки -  3090,  яким було видано 91918 примірників книг.
         Протягом 1961-1970 р.р. бібліотека проводить цікаві масові заходи. Так в 1963 році при допомозі членів Бібліотечної Ради та активу бібліотеки була організована зустріч з українським дитячим письменником Борисом Комаром та Віктором кавою, які подарували на згадку свої твори юним читачам дитячої бібліотеки.
         В 1968 році бібліотечний фонд становив 23720 книг, а користувалося цією літературою 2758 читачів. До послуг юних читачів оформлені куточки-стенди «Наш край - Рівненщина», «Умілі руки». Кращими читачами цього року і чудовими помічниками бібліотекарів були такі учні як Коробка М., Вигорій С., Ліберда М., Монах М., Кречмаровська С., Косик С., Охріменко В.
         При бібліотеці в ці роки створено гурток «Юний бібліотекар», де діти вчаться, як проводити бесіди, голосно читати книги, газети. Так в день активіста, який проходив щомісяця, юні бібліотекарі проводять голосні читки, бесіди, біля бібліотечних плакатів, виставок, каталогів та картотек, ремонтують книги.
          Бібліотека широко відзначає знаменні та пам’ятні дати в історії нашої Батьківщини. Так до 25-річчя возєднання Західної України в одну Україну бібліотека провела ряд цікавих масових заходів. Оформили папку газетних вирізок: «Історичне минуле Рівненщини», оформили 2 книжкові виставки для учнів 3-4 класів, і 5-8 кл. Випустили спеціальний номер стінної газети «Що пишуть твої друзі про книги», провела літературний ранок на тему «В сімї єдиній ». Ранок відбувся 1 листопада 1967 року в Будинку культури. На ранок був запрошений свідок визволення, місцевий житель, вчитель середньої школи №2 Костецький Б.Є., який виступив перед дітьми і розповів про життя дітей при панській Польщі, як зустріли жителі м.Корця Радянську Армію.
         Багато в роботі бібліотеки допомагає бібліотечна Рада, головою якої є директор СШ№1 Вознюк Демян Петрович. Член бібліотечної Ради вчитель школи №1 Кречмаровський Андрій Степанович в честь 150-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка організував подорож з юними читачами по шевченківських місцях та на могилу дитячого письменника А.Гайдара. члени бібліотечної Ради роблять все можливе, щоб дітям було цікаво, щоб вони могли добре і розумно відпочивати. Хороша робота членів бібліотечної ради допомогла бібліотеці зайняти перше місце в обласному конкурсі на «Кращу бібліотечну Раду».
         Неодноразово в цих роках бібліотека ставала міською бібліотекою, а з листопада 1967 року і до цього часу являється районною бібліотекою для дітей.
         У 1970-1974 р.р. проводиться капітальний ремонт всього дому. Після ремонту дитяча бібліотека займає повністю перший поверх. У світлих та затишних кімнатах розмістилися відділи для читачів молодшого шкільного віку, середнього та читальний зал. В практиці роботи бібліотеки з’явилися такі форми роботи як ленінські уроки, з’їздівські, піонерські читання, усні журнали.
         У цей період розширилося коло тем пропаганди літератури. Дуже велика увага приділялася роботі з творами В.І.Леніна та літературі про нього, обов’язковим було проведення щорічної читацької конференції по праці Леніна. Завдання спілок молоді, пропаганди літератури про комсомол, піонерію, жовтенят, інтернаціональне та патріотичне виховання, моральне, правове, естетичне виховання. Подальшого вдосконалення набуло бібліографічне обслуговування юних читачів. В цих роках система каталогів та картотек відповідала існуючим вимогам.
         В довідково-бібліографічному обслуговуванні головна увага зверталась на задоволення бібліографічних запитів юних читачів.
         Розвивається рекомендаційно-бібліографічне обслуговування юних читачів, для них складаються рекомендаційні списки, проводиться робота з рекомендаційними бібліографічними посібниками.
         В цей період районна дитяча бібліотека використовувала всі форми методичної роботи – комплексні перевірки, виїзди, аналіз діяльності сільських бібліотек, підвищення кваліфікації бібліотечних працівників села, узагальнення та впровадження передового досвіду.
         Діяльність бібліотеки в 1975-1985 р.р. визначала ПостановаЦК КПРС «Про підвищення ролі бібліотек в комуністичному вихованні трудящих».
         В ці роки дитяча бібліотека обслуговувала 2800-2900 читачів та видала понад 88 тис. книг. Це найбільші показники за всю роботу бібліотеки.
         Продовжується надмірна політизація роботи бібліотеки, проводяться диспути, читацькі конференції, літературні мандрівки, дитячі ранки на різні суспільно-політичні теми.
         В галузі бібліотечних фондів відбувається складна реконструкція, їх класифікують по системі ББК, відбувається перебудова структури систематичних каталогів і картотек.
         В масовій роботі бібліотеки відбувається перехід до активних форм, створюється гурток «Лялька та книга», ляльковий театр «Золотий ключик», в яких займаються діти різних вікових груп. Чит.2640-2240, кн.. 70000-64000. В штат бібліотеки вводиться посада бібліотекаря. Видаються інформаційні списки літератури «На допомогу вчителю-предметнику», «Це вам батьки», «Учасникам гуртків технічної творчості». Впровадження в практику роботи бібліотеки Дні бібліографії та Дні інформації на теми: «В сімї вольній, новій», «Нова книга в нас у гостях» та інші.
         Вся організаційно-методична робота цього періоду спрямована на забезпечення централізації мережі бібліотек.
         Період 1985-1990 роки відзначився перебудовчими процесами в усіх напрямках діяльності бібліотеки.  Об’єднуючись в своїй роботі з школами району, комсомольськими та піонерськими організаціями бібліотека широко пропагувала серед дітей внутрішню і зовнішню політику Радянського Уряду, про авангардну роль СРСР в боротьбі за мир.
         Використовуючи різноманітну науково-популярну літературу проводили різні масові заходи, а саме: тематичні вечори, зустріі присвячені Дню Перемоги, Дню Конституції, до річниць Жовтневих свят, Міжнародному дню 8-го Березня, Тижні дитячої книги та музики, а також відмічали знаменні дати видатних письменників.
         Читачів у бібліотеці на цей період було 2240-2190, а книговидача становила 54000-44000 екземплярів книг та періодичних видань.
         Роки 1991-2000 характерні тим що вся робота бібліотеки зазнає кардинальних змін. Пріоритетними напрямками стали популяризація про національне відродження української культури, літератури, мови, духовності, історії.
         Широко відмічали знаменні та пам’ятні дати українських письменників, урочисто проводили тижні дитячої та юнацької книги, цікаво проходили засідання клубу «Ерудит». Дитяча бібліотека бере участь у обласних конкурсах на кращу саморобну книгу «Дитяча бібліотека» і отримує приз «За оригінальність оформлення». Особлива увага приділяється вихованню національної самосвідомості дітей шляхом засобами української дитячої книги, ознайомлення юних читачів з традиціями, звичаями українського народу, розвиток краєзнавства, моральному вихованню в умовах відродження релігії, сприяння та розвиток творчих здібностей дітей, їх естетичне виховання. Значну роль у вирішенні цих питань відігравала українська «Світлиця», яка була створена при бібліотеці. Тут проводились найрізноманітніші масові заходи на різні актуальні теми, а це уроки народознавства і години краєзнавства, гри-мандрівки, хвилинки - цікавинки, на теми:«Хата моя, біла хата», «Батькова криниця», «Нашому роду нема переводу», «Без верби і калини нема України», Свято Миколая, Свято Андрія, на які запрошуються не тільки користувачі бібліотеки, а й дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей з обмеженими фізичними можливостями.
         В рамках Національної програми «Діти України» щороку проводимо на майдані міста свято присвячене Міжнародному дню захисту дітей на теми «Земля щаслива, коли всміхається дитина», «Україно - я твоя краплинка», під час якого проводяться різні вікторини, конкурси, розваги.
         Популярними серед користувачів є День іменинника, Дні дитячого садочка, Дні сімейного відпочинку, засідання «Школи ввічливості», посвята у читачі в яких беруть найактивнішу участь гуртківців клубу «Золотий ключик» та засідання клубу «Ерудит». Користувачі дитячої бібліотеки брали участь у обласному конкурсі дитячої творчості «Україно, я твоя краплинка», де перше місце в номінації «Випалювання по дереву» зайняв Журавель Андрій , а третє місце зайняла колективна робота читачів 3-го класу Закорчицької початкової школи «На морському дні».
         В практику роботи бібліотеки запроваджуються нові форми бібліотечної роботи, а саме аукціон нової книги, поетичний, літературний калейдоскоп, бібліографія улюбленої книги, бенефіс читача.
         В березні 2004 року при бібліотеці створено клуб для дітей – сиріт, дітей – інвалідів та дітей з обмеженими можливостями «Надія», засідання якого проходять щоквартала. Для цієї категорії при бібліотеці діє інформаційний центр «Повір у себе».
     Адже, для зраненого болем, самотністю дитячого серця не менше ніж ліки важливе слово,спілкування,книжка,доброта людського серця,гарна порада та милосердя.
     Серед великого розмаїття заходів є прекрасні свята радості,веселого дитинства,здійснення мрій присвячені Міжнародному Дню захисту дітей «Моє дитинство барвінкове»,свято Весни «Весна днем красна»,до свята Миколая «Забілів снігами гай- іде святий Миколай», свято Мами «Найкращі квіти на землі, то тобі матусю»,свята Іменинника «В гостях у крокодила Гени»,сімейне свято «Тато. мама і я читаюча сім’я». На всіх святах з дітьми багато ігрових     театралізованих заходів з застосуванням психо-гімнастики за методикою Марії Монтессорі «Розкладемо по порядку», «Вилови із води», «Більше і менше»,»Кольорові доріжки» та самостійно беруть участь у показі лялькових вистав, які дуже подобаються дітям і допомагають їм розвивати дрібну моторику рук,уяви і увагу. Наша робота,насамперед. покликана залучати дітей з особливими потребами до активного спілкування зі здоровими дітьми під час проведення різноманітних спільних масових заходів таких як літературні свята: «Хай вічно сяє шевченкове слово»(до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка), свято до дня народження Л.Українки «У піснях свій народ ти любила, і тебе незабуде народ», свято Тижня дитячого читання «Вклонімось книзі,мудрості вклонімось», свято Великодня, літні читання.
    Тільки через інформування батьків,через підвищення їх психологічної компетентності з питань повноцінного розвитку їх  дітей  можливо плідно займатися та вирішувати проблеми дітей з особливими потребами,проводячи Дні спілкування та зустрічі з юристами, психологами та лікарями відповідної професії.
   Впроваджуємо нові форми роботи, що допомагають розкрити і розвивати творчі здібності цієї категорії дітей, проводимо презентації творчих робіт «Умілі ручки», конкурси «Кожна дитина приходить у світ з божою іскрою в душі – талантом», «Моя барвиста Україна», майстер-клас «Веселкові барви» Назарія Власюка учня 7-Б класу ЗШ №3 де всі бажаючі змогли спробувати себе у мистецтві оригамі.
         У 2006 році брали участь у Всеукраїнському конкурсі «Хочу читати», який проводив журнал «Пізнайко». Учениця 5-Б класу ЗОШ №1 Іринка Соботюк стала переможцем першого етапу Всеукраїнського конкурсу і була нагороджена дипломом та цінним подарунком від журналу «Пізнайко».
    Зацікавити дитину чарівним світом книги, в якому безліч див,таємниць і пригод, навчити читачів спілкуватися з книгою, допомогти читачам осягнути значення книги у житті людини, сприяти розвитку мовлення та формувати пізнавальний інтерес, виховувати бережливе ставлення до книги, уміння цінувати людську працю – ось цьому і сприяє у Корецькій бібліотеці для дітей проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України». Учасники конкурсу завжди прекрасно підготовані і показують справжню обізнаність творів української літератури та вершин світового письменства, а яскраво оформленні читацькі щоденники підкреслюють їхню любов до книги. Демонструють свою ерудицію, показуюсь свій артистизм та вміння презентувати твір. У 2013 році  на районному етапі першість виборола учениця 6 класу Вікторія Климук, читачка Крилівської публічно шкільної бібліотеки з книгою О.Волкова «Чарівник Смарагдового міста» і отримала у Рівненські обласній дитячій книгозбірні на третьому етапі перше місце. Переможниця мала можливість взяти участь у заходах фестивалю дитячого читання «Книгоманія» у місті Львові від якого отримала велике задоволення.
         Щороку на весні відзначаємо прекрасне свято для дітей - свято Книги. Протягом тижня дитячого читання проводяться цікаві та змістовні масові заходи, виставки – конкурси дитячих малюнків, засідання клубу «Золотий ключик», аукціон  нової книги, хвилинки - цікавинки, пізнавально - розважальні ігри, літературні години присвячені ювілярам письменникам.
         За державні кошти в останні роки у заклад надійшли нові видання . Ще одним джерелом поповнення бібліотеки літературою та періодичною пресою є кошти, отримані від річної абонентної плати, яка складає 1,5 гривні, та від видачі книг підвищеного читацького попиту на три по 0,30 і 0,50 копійок. В 2008 році придбано 524 видання на ці гроші, з них 412 книг, у 2009 – 250: 143 книги і 107 періодичних газет і журналів.
 Кращі фотознімки 2009 рокуКорецьких школярів демонструвалися на обласному фотоконкурсі людина і книга. Конкурс-фестиваль дитячої творчості «Святий Миколай, подаруй нам свято» оголошений обласною дитячою книгозбірнею спонукав користувачів дитячої бібліотеки відправити в Київ цілий ящик виробів з природного матеріалу, малюнків, вишиванок, віршів і віршів Святому Миколаю.
Продовжує свою роботу клуб за інтересом «Золотий ключик», а звірі ляльки виготовлені більш як 20 років  потребують оновлення і тому ремонтують їх і перешивають бібліотекарі Чекотило С.І., Абулевич О.Л., Поліщук Д.М. на чолі з директором дитячої бібліотеки Тетяною Адамівною Соботюк. Вони розробляють сценарії і при потребі виконують ролі казкових героїв з читачами. Бувають частими гостями в школах міста та дитячому садочку «Ромашка». У репертуарі театру – такі вистави як: «Червона шапочка», «Дюймовочка», «Колобок», «Ріпка», «Коза - дереза», «Зайчикова тітонька», «Біда навчить»за творчістю Лесі Українки та інші.
Корецька районна бібліотека для дітей в 2011 році приймала участь у конкурсі проекту «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» в рамках програми «Бібліоміст» і отримали комп’ютерне забезпечення. Урочисте відкриття Інтернет - пункту відбулося 18 листопада. Завдяки цьому користувачі мають змогу комфортно і ефективно працювати з різними інформаційними ресурсами, здійснювати пошук і обмін інформацією.  Справжнім подарунком для читачів стала власна сторінка бібліотеки, на якій представлені такі розділи «Про нас», «Держава і діти. Історія бібліотеки» «Шкільний ранець», «Узвіз цікавинок», «Барви дозвілля».
 Четвертий рік поспіль РОВ УБА за підтримки партнерських установ та організацій організовує обласний фестиваль - конкурс інноваційного бібліотечного досвіду «Бібліофест», який спрямований на виявлення ефективних форм бібліотечного досвіду, для залучення читацьких груп в бібліотеку.  Наша бібліотека брала участь в цьому проекті з такими інноваційними досвідами : телевізійне ток шоу «В гостях у Мальвіни і Буратіно» (в рамках засідання клубу «Надія»), бібліотечний колаж «Розвиток особистості користувача за новітніми інформаційними технологіями» та «Гармонія віртуального та реального світу з особливими дітьми».
Згідно розпорядження управління культури обласної державної адміністрації в 2012 році дитяча бібліотека для дітей проводила громадські обговорювання «Якою має бути бібліотека нашої громади?». В обговоренні взяли участь 580 читачів – 47,5%. Було проведено анкетування – 210, конкурс малюнків та колаж в якому взяло участь 25 дітей, усне опитування – 125 дітей, у скриньку було внесено 220 пропозицій дітьми-читачами. з огляду на результати обговорень взято до уваги такі пропозиції читачів:
-         укомплектувати дитячий куточок сучасними дитячими меблями – 27%;
-         укомплектувати фонд сучасними творами – 84%;
-         придбати мяку частину для відпочинку дітей – 50%;
-         збільшити кількість комп’ютерів – 31%;
-         придбання нових комплектів ляльок для бібліотечного театру – 45%;
-         укомплектувати фонд навчальною літературою – 86%, галузевою – 44%, літературою для дітей та підлітків – 77 %, періодичними виданнями – 79 %, електронними виданнями лдя дітей – 69%.
В 2013 році стартував конкурс «Дитячі історії про найголовніше», організатор якого є Міністерство культури України. За яскраво, гарно оформлену книжку - саморобку «Музичному роду- нема переводу» за змістом родинна історія, учень-читач 6 класу НВК « Школи-ліцею» Михальчук Юрій отримав друге місце у номінації «Індивідуальна робота для читачів-учнів 5-8 класів» по підсумках першого туру в обласній бібліотеці для дітей.


         

Немає коментарів:

Дописати коментар